Tijdelijk gratis verzending op alle producten!
Hoe kun je wratten voorkomen en verwijderen?
Waar komen wratten vandaan en hoe herken je ze?
Virale wratten komen veel voor bij zowel kinderen als volwassenen. Je herkent ze aan:
- sterke verhoorning, ofwel eeltvorming
- vaak een ronde vorm
- de grens met het normale huidweefsel eromheen is duidelijk te zien
- ze kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, op de huid of de slijmvliezen
- zwarte stipjes in het midden van de wrat
Virale wratten zijn besmettelijk en worden veroorzaakt door papillomavirussen (HPV), waarvan er ongeveer honderd soorten zijn. Het virus veroorzaakt overmatige productie van keratinocyten (hoorncellen) wat leidt tot het uiterlijk van een wrat. Afhankelijk van het type HPV zijn er verschillende soorten wratten.
Welke verschillende wratten zijn er?
De meest voorkomende wratten zijn gewone wratten (verrucae vulgares). Er zijn ook afgeplatte, netvormige wratten, de zogenaamde condylomen die rond de anus voorkomen. Vaak zijn wratten aanvankelijk glad, maar worden ze geleidelijk ruw tot ze aan een bloemkoolachtige vorm doen denken. Ze groeien meestal aan de bovenzijde van de hand en vingers. Als ze op de voeten groeien, zien ze eruit als een platte verdikking (door de druk die op de wrat staat in verband met het lopen) en kunnen ze gemakkelijk worden aangezien voor een likdoorn. De diagnose kan worden gesteld op basis van zwarte stippen in het midden van de wrat. Dit zijn gebroken haarvaatjes in het wrattenweefsel.
Waarom moet je wratten behandelen?
Wratten op de handen en delen van het lichaam waar geen druk op staat, zijn meestal pijnloos en zonder symptomen. Pijn kan worden veroorzaakt door wratten op de voeten, die onder druk worden gezet door het lopen. Wratten kunnen spontaan verdwijnen na enkele maanden, tot wel twee jaar. Vanuit esthetisch oogpunt kunnen wratten natuurlijk erg onaangenaam zijn en daarom wil je er snel, eenvoudig en pijnloos vanaf. Ook is het belangrijk om vroeg in te grijpen, aangezien wratten besmettelijk zijn. Zo bescherm je jezelf en anderen tegen verspreiding van de wratten.
Hoe kun je wratten behandelen en verwijderen?
De behandeling van virale wratten hangt af van het type wrat, hoe lang deze al aanwezig is en de locatie op het lichaam. Enkele behandelmethoden bij dermatologen zijn: laserbehandeling, operatieve verwijdering, bevriezing en verwijdering met een elektrische naald. Maar virale wratten reageren echter vaak goed op behandeling met kruidenpreparaten.
Om virale wratten te bestrijden is het belangrijk om stoffen te gebruiken met zowel antivirale als keratolytische (hoornlaag verwekende) eigenschappen. Door deze synergetische werking stop je tegelijk de verdere reproductie van het virus en zullen de hoornlagen van de wrat geëxfolieerd worden. De volgende twee ingrediënten zijn daarom essentieel in natuurlijke geneesmiddelen tegen virale wratten:
- Eikenschors (Quercus robur) wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege de antivirale werking. In het geval van virale wratten werkt het in op de veroorzaker, het humaan papillomavirus.
- Appelciderazijn is een uitstekende keratolyticum. Het bevordert het afbreken en verwijderen van de cellen waaruit de virale wrat bestaat.
Deel deze blog!
Winkel
Contact
Mail ons op info@tinatura.nl
Tinatura
Clarissenhof 8, 1115 CE Duivendrecht, NL
Alle rechten voorbehouden | Tinatura 2022 | Privacybeleid | Algemene voorwaarden
Website design by Nomad Cartel