Waarom breng je zonnebrand aan op je lichaam?

girl blocking sun with hat

Je komt vast vaak tegenstrijdige informatie tegen over zonnebaden en de risico’s van zonlicht. In deze blog zetten we een en ander voor je op een rijtje over de gevaren van zonlicht. Maar wist je dat de zon ook heel goed voor je is? Om de gevaren van zonnebaden te vermijden en de voordelen ervan optimaal te benutten, geven we je enkele praktische tips over hoe je kunt zonnebaden op een gezonde manier.

Waarom is de zon zo goed voor je huid? De positieve effecten van zon.

Als zon je huid raakt zorgt dit voor de aanmaak van een aantal essentiële stoffen in je lichaam zoals vitamine D, Melatonine en de zogenaamde “happy hormones” zoals serotonine.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor een heel aantal processen in je lichaam.

De belangrijkste om te noemen zijn;

 • Je immuunsysteem
 • het bevorderen van de calcium circulatie in je lichaam (dit is belangrijk voor het behouden van sterke en gezonde botten).

Serotonine

Waarom is Serotonine goed voor je?

 • Serotonine geeft je energie en een positieve mindset.
 • Het is goed voor je humeur en zorgt ervoor dat je alles net even rooskleuriger inziet.
 • Dokters schrijven daarom soms zelfs een lichtkuur voor aan patiënten met depressie om symptomen te bestrijden.

Melatonine

Melato-wat? Melatonine staat bekend als een hormoon waar je slaperig van wordt.

 • Zonlicht zorgt voor een gezonde en stabiele melatonine huishouding in je lichaam. Dit betekent niet dat je direct slaperig wordt van zonlicht, maar wèl dat je een betere nachtrust kunt verwachten als je overdag zonlicht hebt opgedaan.
 • Melatonine zorgt ook voor vermindering van stress.

Waarom moet je je beschermen tegen de zon?  De negatieve effecten van zon.

Zonlicht bevat ultraviolette straling. Dit is straling met een specifieke frequentie, waardoor deze je huid kan binnendringen. In zonlicht onderscheiden we twee soorten ultraviolette straling

 1. UVA-straling
 2. UVB-straling.


UVB-Straling
UVB-straling is hoofdverantwoordelijk voor huidkanker.


Deze stralen zijn ook verantwoordelijk voor de effecten van een verbrande huid, roodheid en irritatie. Deze effecten merk je dus direct! Deze straling zorgt voor het ontstaan van vrije radicalen in je cellen. Dit zijn reactieve deeltjes die alles kapotmaken waar ze tegenaan botsen, inclusief je DNA. In de meeste gevallen kunnen je cellen deze schade herstellen, maar als er een kapot stukje DNA per ongeluk overgeslagen wordt kan een kankercel ontstaan. Dat is de belangrijkste reden om je huid te beschermen met zonnebrand.

UVA-Straling

UVA-straling is hoofdverantwoordelijk voor veroudering van je huid.

UVA-straling is hoofdverantwoordelijk voor huid veroudering ( photoaging / fotoveroudering ).
Je huidt bevat de componenten elastine en collageen. Deze bouwstenen behouden de structuur van de huid. Als je er veel van hebt zorgt dit ervoor dat je huid er glad en jeugdig uitziet. UVA-straling maakt collegeen en elastine kapot. Over de tijd zullen deze componenten daardoor steeds minder aanwezig zijn in je huid. Deze effecten zijn pas op de lange termijn zichtbaar!

Het belang van zonnebrandproducten. Waarom een natuurlijke zonnebrand gebruiken?

Om zichzelf te beschermen tegen de zon, maakt je huid bij blootstelling aan zonlicht pigmenten aan waardoor je huid bruiner wordt. Dit zorgt voor een natuurlijke bescherming.

Maar het is ontzettend belangrijk om je huid een handje te helpen door gebruik te maken van zonnebrandproducten. Zo zorg je ervoor dat de schade van UV-straling beperkt blijft, zeker wanneer je nog geen pigment hebt opgebouwd, maar ook wanneer je al bruin bent. En als je dan zonnebrand gebruikt zijn er 3 belangrijke voordelen van natuurlijke zonnebrand vergeleken met traditionele zonnebrand.

 • Het stimuleren van pigment met door bètacaroteen

Doordat je huid zelf minder hard hoeft te werken om bescherming op te bouwen wanneer je zonnebrand gebruikt, zal de aanmaak van pigment ook afgeremd worden. Dit is niet erg, een langzaam gebruinde huid is veel gezonder dan een haastig gebruinde huid! Om de pigment aanmaking toch een boost te geven kun je gebruik maken van zonnebrandproducten die betacarroteen bevatten. Dit zijn bijna altijd natuurlijke producten, bijvoorbeeld op basis van wortels, avocado of kokos.

 • Bescherming tegen UVA-straling

Traditionele zonnebrandcrèmes met SPF als hoofdbestanddeel beschermen je vooral goed tegen UVB-straling en dus DNA schade. SPF werkt door UVB-straling chemisch te absorberen. Natuurlijke zonnebrandproducten bevatten meestal naast SPF ook minerale bescherming. In plaats van de straling te absorberen wordt deze gereflecteerd. Deze vorm van bescherming werkt veel beter tegen UVA-straling (en dus veroudering).

 • Hydratatie en voeding van de huid

Naast de schadelijke effecten van UV-straling, is de zon ook verantwoordelijk voor het uitdrogen van je huid. Als je huid uitgedroogd is, heeft deze als het ware niet genoeg energie om processen in de cellen draaiende te houden en de schadelijke effecten van UV-straling tegen te gaan. Het zorgt dus voor een katalyserend effect. Als je jezelf beschermt met zonnebrand ga je niet alleen de uitdroging van de huid tegen, je brengt ook direct een vocht inbrengend laagje aan op je huid. Maar zonnebrandproducten kunnen ontzettend verschillen op dit punt. Natuurlijk producten zijn vaak veel beter in het creëren van een langdurig hydraterend effect en bevatten naast vocht ook veel meer mineralen en vitaminen die je huid extra bewapenen tegen schade na buitenaf.

Conclusie

Zonlicht heeft een aantal belangrijke positieve effecten op je lichaam, zoals de aanmaak van melatonine, serotonine en vitamine D. Deze stoffen dragen bij aan onder andere een goed humeur, een goede nachtrust en een goed immuunsysteem. Maar zoals iedereen weet moet je ook uitkijken voor de gevaren zonlicht. UVB-straling zorgt voor DNA-schade en kan leiden tot kanker. UVA-straling zorgt voor de afbraak van collageen en leidt tot huidveroudering. Daarom is het belangrijk om zonnebrandproducten te gebruiken.

 • Traditionele zonnebrand beschermt vooral tegen UVB door middel van absorptie door SPF. Gebruik een natuurlijke zonnebrand om jezelf ook tegen UVA te beschermen door middel van reflectie met een minerale filter.
 • Heb je als doel om bruin te worden, wees dan geduldig; langzaam bruin worden is gezond bruin worden. Om het bruinen van je huid te versnellen kun je wèl gebruik maken van natuurlijke zonnebrand die bètacaroteen bevat en de aanmaak van pigment versnelt. 
 • Naast schade door UV-straling kan je huid ook zonneschade oplopen vanwege uitdroging. Natuurlijke producten zijn vaak veel beter in het creëren van een langdurig hydraterend effect.

Deel deze blog!

Facebook
Twitter
LinkedIn