Wanneer breng je zonnebrand aan op je lichaam?

TinLine promotion a

De meeste mensen gebruiken eigenlijk alleen zonnebrand als ze doelbewust in de zon gaan liggen. Bijvoorbeeld op vakantie op een zonnige bestemming. Maar wat we je eigenlijk willen vertellen is dat je best wat bewuster mag omgaan met zonlicht! Pas het gebruik van zonnebrand producten aan op het weer of de situatie. Je hebt veel vaker zonnebrand nodig dan je denkt! In deze Blog leggen we je uit waarom, en hoe je zonnebrand het beste kunt gebruiken.

Zonnebrand nodig in de lente?

In de lente heb je misschien de neiging om bij de eerste zonnestralen als een hagedis in de zon te gaan liggen bakken. De zonnestralen die je hebt gemist in de winter wil je zo snel en zoveel mogelijk opnemen. Doe dat niet!

Straling van de zon bevat twee schadelijke soorten UV-straling, UVA en UVB.

 • UVB-straling.

Is verantwoordelijk voor DNA schade in je huid en kan daarmee leiden tot huidkanker. Van deze straling kun je rood worden en je huid is dan ‘verbrand’. Je merkt het direct.

 • UVA-straling.

Schade van deze straling kun je niet direct merken. Deze vorm van straling beschadigs ook in mindere mate je DNA, maar is daarnaast op de lange termijn verantwoordelijk voor de veroudering van je huid door de afbraak van collageen.

De lente is het belangrijkste seizoen voor het gebruik van zonnebrand!

 • Geen natuurlijke bescherming in de lente.

In de winter heeft je huid weinig pigment kunnen aanmaken en daardoor is je huid in de lente op z’n blankst. Je huid heeft dan geen natuurlijk bescherming en is nog erg kwetsbaar voor UV-straling.

 • In de lente wordt de zonnestraling in korte tijd veel sterker.

Ook al is de dosis lager dan in de volle zomer, in de vroege lente wordt de zonnestraling in korte tijd heel veel sterker. Dit heeft te maken met de manier waarom de aarde om de zon draait. Ongeveer half April heeft de zon al de helft van de maximale kracht en in de weken daarna loopt het heel snel op. Meer dan genoeg om je huid goed te verbranden ! Hierdoor kan je huid overvallen worden. Probeer een verbande, rode huid ten alle tijden te voorkomen.

Hoe gebruik je zonnebrand in de lente?

 • Gebruik natuurlijke zonnebrand

Gebruik zonnebrand met zowel SPF als minerale filters. SPF werkt door zon te absorberen heel goed tegen UVB-straling en vermindert de kans op huidkanker. Maar minerale filters zijn zonreflecterend en werken beter tegen UVA-straling die verantwoordelijk is voor veroudering van je huid, ook heel belangrijk! Minerale filters vind je bijna altijd in natuurlijke zonnebrandproducten op basis van bijvoorbeeld wortel, avocado of kokos.

 • Smeren, smeren smeren.

Breng in de lente zoveel en zo vaak mogelijk zonnebrand aan. Stel je huid met korte intervallen bloot aan de zon. Voelt je huid droog aan en vermoed je dat de zonnebrand is uitgewerkt, breng dan een nieuwe laag aan. Heb je veel zon gehad, gebruik dan ‘s avonds aftersun om je huid te hydrateren.

Hoe gebruik je zonnebrand in de zomer?

In de zomer gebruiken de meeste mensen zonnebrandcrème. Je bent ook meestal gedwongen om het te gebruiken, om een pijnlijke verbrande huid te voorkomen. Ben je je zonnebrand vergeten, dat wordt je hier door de zon snel genoeg aan herinnerd! Gebruik zonnebrand veel en vaak en gebruik ‘s avonds aftersun.

En hoe zit het met zonnebrand in de herfst?

In de herst ben je eigenlijk het veiligst als het gaat om zonneschade aan je huid. De bescherming die je huid heeft opgebouwd tijdens de zomer is nog aanwezig (je hebt nog pigment in je huid) maar de kracht van de zonnestraling neemt snel af. Je kunt overwegen zonnebrand te gebruiken met een lage SPF factor of zelfs alleen met minerale filters. 

In de winter heb je geen zonnebrand nodig, toch?

In de winter als we helemaal ingepakt naar buiten stappen is zonnebrand niet iets waar we snel aan denken. Toch heb je zonnebrand nodig in de winter!

 • Je huid heeft geen pigment om zichzelf te beschermen.

De natuurlijke bescherming van de huid in de vorm van pigment is na de herst ontzettend afgenomen. Maar UV-straling is ook in de winter aanwezig in het zonlicht, zij het in mindere mate.

 • Bescherm je gezicht en handen tegen veroudering.

Lichaamsdelen die ondanks de winterkleding toch blootgesteld worden aan de zon, zoals de handen, de nek en het gezicht hebben bescherming nodig om schade aan de huid tegen te gaan

 • Voorkom dat je huid uitdroogt.

Veel mensen hebben daarnaast in de winter ook last van een droge huid vanwege wind en koude temperaturen. Zonnebrand heeft ook een uitdrogend effect op je huid, van binnenuit. De combinatie van deze factoren kan je huid extra droog maken in de winter. Droogte doet ook schade aan je huid, al werkt dat op een andere manier dan straling. Daarom kun je een droge huid in de winter het beste tegengaan met een hydraterende zonnebrand.

Zonnebrand nodig achter glas?

Veel mensen gebruiken alleen zonnebrand als ze doelbewust in de zon gaan. Toch krijg je vaker zonlicht op je huid dan je denkt. De meeste mensen zitten op dagelijkse basis veel achter glas, bijvoorbeeld in de auto of tijdens je werk. Vraag jezelf eens af hoe vaak je achter glas zit. Waarschijnlijk ben je onbewust van het zonlicht dat je huid raakt door het glas heen.  

 • Glas blokkeert bijna alle UVB-straling, maar slechts 50% van de UVA-straling.

Dit betekent dat je achter glas minder kans loopt op DNA schade, maar dat je huid wel zal verouderen. Daarom is het belangrijk om ook achter glas een zonnebrand product te gebruiken! Het liefst een natuurlijk product met minerale filter, dat werkt veel beter tegen UVA-straling. 

Zonnebrand nodig onder de zonnebank?

Het klinkt tegenstrijdig, maar zonnebrand producten kunnen je huid beschermen en tegelijk ook laten bruinen. Uiteraard zal je huid op deze manier minder snel pigment aanmaken. Maar let op; langzaam bruin worden betekent dat je huid de tijd krijgt om zichzelf te beschermen. Zo word je bruin op een gezonde manier.

 • Vaak en kort onder de zonnebank

Wil je met behulp van de zonnbank een gebruinde huid krijgen, dan is het beter om frequenter en korter dan onder de zonnebank te gaan.

 • Gebruik een natuurlijke zonnebrand onder de zonnebank?

De zonnebank geeft vooral UVA-straling af. Dat betekent dat je een zonnebrand nodig hebt met minerale filter. Dit vind je bijna altijd in natuurlijke zonnebrand producten. Een ander bijkomend voordeel van deze producten is dat ze meestal bètacaroteen bevatten dat de vorming van pigment versnelt. En laat dat nou net de reden zijn van jouw zonnebank bezoekje! 

Deel deze blog!

Facebook
Twitter
LinkedIn